Tips voor de Sinterklaasperiode
Nog één nachtje slapen en dan is het weer zo ver… Sinterklaas en zijn Pieten komen aan in ons land! De meeste kinderen kijken er al een poosje naar uit en kunnen niet wachten om Sinterklaas en zijn Pieten weer te zien. Er wordt thuis én op school voor Sinterklaas gekleurd, geknutseld en gezongen en er worden schoentjes gezet.
Een leuke, maar ook drukke periode voor kind en ouder(s)
Het is voor veel kinderen een leuke, maar ook een heel spannende tijd. Ook wordt er veel van jullie als ouders gevraagd.
Omdat er zo veel geregeld moet worden, zorgt dit bij veel ouders voor wat stress. Zo moeten ouders zich bedenken of er een Sinterklaasfeest bezocht gaat worden en hoeveel er gesnoept mag worden. Hoe vaak de schoentjes gezet mogen worden en er moeten kadootjes gekocht worden. Er moet worden nagedacht over hoe en met wie 5 december gevierd gaat worden. Soms moeten ouders hun kind helpen met het bedenken en maken van een surprise voor een ander kind. Dit allemaal terwijl bijna alle kinderen in deze periode misschien toch wat gespannen en hierdoor vaak wat drukker zijn. Er wordt dus meer van ouders gevraagd. Het is dan ook niet gek dat veel ouders ook wel weer opgelucht zijn als de Sinterklaasperiode voorbij is… Maar dat is nu nog niet het geval!
Daarom hierbij wat tips voor ouders om de Sinterklaasperiode zo rustig mogelijk door te komen:
1. Maak afspraken met elkaar
Maak als ouders en met je kind duidelijke afspraken met elkaar. Doe dit al voordat Sinterklaas er is. Zoals over het snoepen. (Spreek bijvoorbeeld af dat jullie kind ‘op woensdag en in het weekend’ wat mag snoepen.) En over hoe vaak de schoentjes gezet mogen worden. (Bijvoorbeeld ‘iedere zaterdag’.) Zorg ervoor dat je kind dit weet en dat jullie je aan deze afspraken houden. Dit zorgt voor duidelijkheid bij je kind en dus voor meer rust in huis.
2. Neem meer tijd voor het slapengaan
Begin op tijd met het avondritueel van je kind. Veel kinderen vinden het in de periode waarin Sinterklaas in ons land is wat lastiger om te gaan slapen. Vooral wanneer zij hun schoen gezet hebben. Want hoe zou het aflopen met die ene Piet in het Sinterklaasjournaal? En zullen Sinterklaas en zijn Pieten het huis van jouw kind wel vinden? Als je op tijd met het avondritueel begint, heb je langer de tijd om je kind nog even gerust te stellen voor het slapen gaan.
3. Hoeveel kadootjes geef je?
Spreek als ouders met elkaar af hoeveel kadootjes er worden gekocht. En laat je niet gek maken door andere ouders! Vieren jullie Sinterklaas met familie of andere mensen? Spreek dan ook met hun af hoeveel kadootjes er (per kind) worden gekocht. Ook dit zorgt voor rust. Zo voorkom je de ‘angst’ dat het ene kind meer kadootjes krijgt dan het andere kind. Lukt het niet om het eens te worden? Misschien is het dan toch fijner om 5 december ‘alleen’ met jullie eigen gezin te vieren.
4. Begin samen met je kind op tijd met het maken van een surprise
Dit kost bijna altijd meer tijd dan je denkt. En wanneer je op tijd begint, kun je je kind meer zelf laten knutselen. Dat is belangrijk, omdat je kind de opdracht heeft gekregen om een surprise te maken. Wanneer je dit als ouders bij je kind benoemt en aangeeft dat hij/zij daarom zoveel mogelijk zelf mag doen, vergroot je het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind. Je kind zal extra trots zijn op wat hij/zij gemaakt heeft en dit zorgt weer voor meer zelfvertrouwen.
5. Laat je kind geen dingen doen die het niet wil
Vergelijk hierin je kind ook niet met andere kinderen. Is jouw kind het enige kind dat niet op schoot wil bij Sinterklaas? Of het enige kind dat die Piet geen handje wil geven? Maak hier dan geen probleem van. Jouw kind kan Sinterklaas en zijn Pieten wat spannender vinden dan andere kinderen en dat is niet erg. Juist door te laten merken dat je de grenzen van je kind respecteert, gaat een kind zich uiteindelijk veiliger bij jou voelen; en dat is veel belangrijker!
Heb je vragen of hulp nodig?
Heb jij toch veel stress in de periode van Sinterklaas? Bijvoorbeeld omdat je geldzorgen hebt en daardoor geen of weinig kadootjes kunt kopen? Of heb je hulp nodig bij het bedenken en maken van een surprise? Vind je het lastig om je kind in deze periode te begeleiden of om te gaan met het drukke gedrag? Neem contact op met het Meerpunt! Wij denken graag met je mee!