Tips om te veel schermtijd te voorkomen

Vandaag is het Wereld Social Media Dag! Op deze dag staan we stil bij de invloed die social media op ons heeft. Het gebruik van social media kan leuk zijn, maar heeft helaas ook negatieve gevolgen.
Daarom mogen kinderen ook pas vanaf 13 jaar gebruik maken van social media. Er zijn zelfs plannen om deze leeftijd te verhogen naar 15 jaar. Eén van de negatieve gevolgen van social media, is dat het ‘verslavend’ werkt. Hierdoor brengen kinderen soms te veel tijd achter een scherm door. Dit is niet goed voor hun ogen, en bijvoorbeeld ook niet voor hun creativiteit.
Maak jij je weleens zorgen omdat je kind te veel tijd achter een scherm doorbrengt? Bijvoorbeeld bij gebruik van een mobiele telefoon, tablet, laptop of televisie? Wij geven graag wat tips die je kunt gebruiken om dit te voorkomen!
1. Bepaal hoeveel tijd jouw kind achter een scherm mag doorbrengen
Hoeveel tijd mag jouw kind per dag achter een scherm doorbrengen? Veel ouders vinden dit een lastige vraag; en die vraag wordt steeds lastiger wanneer hun kind ouder wordt. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer het zijn/haar eigen wil ontwikkelt en deze uitspreekt. Het vraagt dus ook steeds meer van ouders wanneer zij het niet eens zijn met wat het kind wil. Veel ouders hebben vaak discussies met hun kind over de schermtijd. Goed om te weten: De Nederlandse Richtlijn Gezond Schermgebruik adviseert om kinderen vanaf 12 jaar maximaal drie uur per dag achter een scherm te laten doorbrengen. Probeer dit advies dus aan te houden.
2. Maak afspraken met elkaar als ouders
Maak duidelijke afspraken met de andere ouder van je kind over zijn/haar schermgebruik; ook wanneer jullie niet (meer) samenwonen in één huis. Op die manier went je kind er aan om bijvoorbeeld maximaal drie uur per dag achter een scherm te zitten. Wanneer je kind bij jou de hele middag achter een scherm mag doorbrengen, zal je kind het lastig vinden om bij de andere ouder ‘maar’ twee uur per dag achter een scherm door te mogen brengen. Hierdoor zullen er vaker discussies ontstaan tussen het kind en de ouder waarbij het kind minder schermtijd heeft. Die discussies zijn niet fijn; steun elkaar dus als ouders om dit te voorkomen.
Lukt het jullie als ouders niet om samen een afspraak te maken over het schermgebruik? Dan zit er niets anders op dan accepteren dat je kind bij de andere ouder bijvoorbeeld meer tijd achter een scherm mag zitten.
3. Vertel je kind over de afspraak/afspraken
Hebben jullie als ouders de afspraak gemaakt dat je kind maximaal drie uur per dag schermtijd heeft? Of vinden jullie dit te veel en is de afspraak dat je kind maximaal twee uur per dag schermtijd heeft? Het is hoe dan ook belangrijk om je kind over jullie afspraak te vertellen. Kinderen hebben namelijk behoefte aan duidelijkheid. Vertel ook waarom jullie het belangrijk vinden dat je kind niet oneindig lang achter een scherm zit.
Ook wanneer jullie als ouders allebei anders denken over het schermgebruik van jullie kind, is het belangrijk om dit aan je kind te vertellen. Vertel eerlijk dat jij een andere mening hebt dan de andere ouder en dat jullie daarom allebei apart een afspraak met je kind maken. Vertel ook hierbij weer waarom je het belangrijk vindt dat je kind niet de hele dag door achter een scherm zit.
4. Help je kind zich aan de afspraak/afspraken te houden
Het brein van een kind is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kan een kind nog niet alles overzien en heeft het zijn/haar ouder(s) nodig om zich bijvoorbeeld aan een afspraak te houden. Je kind zal dus niet zelf bijhouden hoeveel tijd hij/zij achter een scherm doorbrengt; ook niet wanneer je hem/haar duidelijk over een afspraak verteld hebt. Het is dus belangrijk dat jij als ouder je kind helpt om zich aan de afspraak te houden. Probeer dus zelf bij te houden hoeveel tijd je kind achter een scherm doorbrengt. Een handig hulpmiddel hierbij is een wekkertje. Dit wekkertje kun je bijvoorbeeld laten afgaan wanneer je kind (in totaal) bijna drie uur achter een scherm heeft doorgebracht. Zorg ervoor dat je kort en duidelijk bent wanneer het wekkertje is gegaan. Zeg bijvoorbeeld: “Pim, het wekkertje gaat; dit betekent dat je vandaag over tien minuten al drie uur achter een scherm hebt doorgebracht. Het is tijd om af te sluiten”. Laat het wekkertje na tien minuten opnieuw afgaan en wees ook dan kort en duidelijk. Zeg bijvoorbeeld: “De tijd is nu helemaal om, het is tijd om iets anders te gaan doen”. Sta erop dat je kind zijn/haar telefoon/tablet/laptop dan ook echt weglegt of dat hij/zij de televisie uitzet.
Een ander handig hulpmiddel is een app als OurPact. Deze app houdt precies bij hoeveel tijd je kind achter een scherm doorbrengt en zorgt ervoor dat zijn/haar scherm geblokkeerd wordt zodra de door jou ingestelde schermtijd voorbij is. Handig aan zo’n app als OurPact is dat deze altijd werkt; ook als jij niet thuis bent. Ook handig is dat de app de totale schermtijd per dag eenvoudig bijhoudt. Iedere keer wanneer je kind achter zijn/haar scherm zit, al is dat maar vijf minuutjes, wordt dit door de app opgeslagen.
5. Help je kind om zich zonder scherm te vermaken
Veel kinderen geven aan zich te vervelen wanneer zij geen tijd (meer) achter een scherm mogen doorbrengen. Maak daarom samen met je kind een lange lijst van verschillende dingen die hij/zij kan doen zonder scherm. Zorg ervoor dat je kind deze lijst gemakkelijk kan terugvinden door ‘m een vaste plek te geven. Op die manier kan je kind ook zonder dat jij erbij bent bedenken wat hij/zij kan gaan doen wanneer de schermtijd voorbij is.
Heb je vragen of hulp nodig?
Heb jij vragen over schermtijd, gamen of gebruik van social media? Bijvoorbeeld omdat je veel discussies met je kind hebt? Vind je het lastig om consequent te blijven en geef je daarom vaak toe? Of merk je dat je kind lang boos blijft wanneer jij aangeeft dat iets niet (meer) mag? Neem dan contact op met het Meerpunt. Wij denken graag met je mee!