Dappere Dino’s is een trainingsgroep voor kinderen van 6 tot 8 jaar van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn.

Een scheiding heeft veel invloed op het leven van een kind. Tijdens de scheiding, direct erna, maar ook als de scheiding als lang(er) geleden is. Kinderen kunnen de angst hebben om alleen gelaten te worden, hoop dat het weer goed komt tussen de ouders, heimwee naar hoe de situatie eerst was en boosheid en schuldgevoelens komen veel voor. Hieraan besteedt Dappere Dino’s bewust en op een speelse manier aandacht. De training biedt kinderen hulp bij het spelenderwijs benoemen en herkennen van hun ervaringen, gevoelens en gedachten. In de groep wordt voor een veilige sfeer en vertrouwen gezorgd en met aandacht omgegaan met de informatie van de kinderen. In 10 bijeenkomsten leren kinderen omgaan met probleemsituaties en ontwikkelen zij meer zelfvertrouwen.

Ouders worden ook betrokken en krijgen tijdens de twee ouderbijeenkomsten informatie en handvaten.

De belangrijke doelen van Dappere Dino’s zijn:

  • Het ervaren van steun van kinderen die even oud zijn die hetzelfde meemaken om zo de spanning van de scheiding te verminderen.
  • Het leren van problemen oplossen zodat kinderen beter om kunnen gaan met gevoelens na de scheiding.

Kinderen voelen zich minder alleen, verdrietig en boos, leren dat de scheiding niet hun schuld is en dat zij van beide ouders mogen houden.

Wat gebeurt er tijdens de training?

In de training speelt de handpop, een dino met de naam Rex, een belangrijke rol. De trainer gebruikt Rex om gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Rex is een leuk vriendje die ook gescheiden ouders. Hij deelt zijn ervaringen met de kinderen uit de groep. Ook helpt Rex met het oefenen van problemen oplossen tijdens een poppenspel. Bijvoorbeeld als je jarig bent en je eigenlijk wilt dat papa èn mama erbij zijn. Wat doe je me je gevoelens? Hoe gaat dit bij andere kinderen uit de groep? Wat zou je aan je ouders kunnen vragen? Met hulp van Rex leren kinderen dat ze geen schuld hebben aan de scheiding.

Naast het poppenspel wordt er ook gebruik gemaakt van voorleesboeken, spelletjes, kaartjes en tekeningen. Aan het einde van iedere bijeenkomst krijgen kinderen een werkblad mee uit het ‘Ik kan een heleboel-boekje’. De werkbladen horen bij de inhoud van de bijeenkomsten.  Het boekje is een manier om thuis verder te gaan met de training: het kind oefent en de ouder kan helpen.

Tijd en locatie:

Donderdagmiddagen van 16.00 – 16.45 uur bij Welkom op het Croesinckplein 22-24 Ingang A.

Datums:

Donderdag .. oktoberIntakegesprek (online)
Donderdag 3 november 
Donderdag 10 november 
Donderdag 17 november 
Donderdag 24 november 
Donderdag 1 december 
Donderdag 8 december 
Donderdag 15 december 
Donderdag 12 januari 
Donderdag 19 januari 
Donderdag 26 januari 
Donderdag 2 februari 
Donderdag 9 februari 
Donderdag 16 februariEvaluatiegesprek (online)

De ouderbijeenkomst is op dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur (online).

Aangeboden door: 

Jessica Zendman (Schoolmaatschappelijk werker) en Eveline Wagemaker (Impegno)