Stelt jouw kind vragen over de oorlog en vind je het moeilijk om antwoorden te geven?

Rusland en Oekraïne zijn in oorlog en grote kans dat jouw kind hier iets over hoort, thuis, in de klas, op tv of op internet. Misschien maakt jouw kind zich zorgen of heeft het vragen hierover. Belangrijk is om erover te praten en goed naar je kind te luisteren en vragen te stellen.

Veel ouders weten niet goed wat zij tegen hun kind kunnen zeggen. Wil jij weten hoe jij met je kind over de oorlog kan praten? Kijk dan voor informatie over 'Praten met je kind over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne' eens op www.nji.nl | Praten met je kind over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Misschien hebben jullie zelf ook te maken gehad met geweld of oorlog, waardoor je nu (extra) veel angst en verdriet ervaart. Wil je een luisterend oor, erover praten of heb je als ouder vragen? Neem contact op met het Meerpunt. Ineke, Susanne of Stephanie denken met jou als ouder mee en kijken naar wat jij als ouder of jullie gezin nodig heeft.

Wat snapt een kind van oorlog?

0-2 jaar:

Geen besef van oorlog. Zorg dat ze niets zien of horen over de oorlog.

2-4 jaar:

Geen onderscheiden tussen werkelijkheid en fantasie. Zorg dat ze zo min mogelijk zien of horen.

4-6 jaar:

Betrekt alles op zichzelf. Als bommen daar vallen, kunnen ze hier ook vallen. Dat zorgt voor angst. Zoveel mogelijk beschermen tegen nieuws en geruststellen.

6-10 jaar:

Wordt beïnvloed door de omgeving, school en tv. Kinderen zo min mogelijk laten meekrijgen lukt nu niet meer. Ga het gesprek aan.

Hoe ga je het gesprek aan met je kind?

Kijk voor meer informatie op www.nji.nl | Praten met je kind over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne of neem contact op met het Meerpunt.