Het coronavirus zorgt ervoor dat veel ouders en kinderen een lastige tijd meemaken. Het coronavirus zal voorlopig invloed hebben op ons leven en werk. Hoe gaan jij en je kinderen hiermee om?

Gelukkig zijn er ook in deze periode organisaties, naast het Meerpunt, om gezinnen te ondersteunen. Veilig, vertrouwd en makkelijk bereikbaar. Zoek steun als je dat nodig hebt, praat erover. Met ons of met mensen uit je omgeving.

Heb je een vraag rondom je gezin? 

Weet je niet waar je met je vraag terecht kunt en wie je daarbij kan helpen? Of heb je behoefte aan een luisterend oor of even stoom afblazen? Bij het Meerpunt kun je terecht met alle vragen en zorgen.
Samen zijn wij er voor jullie bij vragen, voor handige hulp, advies of een luisterend oor. Neem contact op, we zijn er voor jullie. Vooral ook nu. 
Op de contactpagina vind je onze contactgegevens.

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en het leven van iedereen is flink veranderd. De extra tijd thuis met het gezin kan als heel gezellig worden ervaren, maar ook soms zwaar zijn. Samen moeten jullie een nieuw dagritme zien te vinden, de kinderen te vermaken en ondersteunen bij hun schoolwerk. En dat terwijl je misschien zelf ook thuis moet werken. Wij begrijpen heel goed dat het niet altijd makkelijk is. 
 

Wees niet te streng voor jezelf en geef elkaar de ruimte 

Voor jou is de situatie wennen en aanpassen, maar ook voor je kind(eren). Het is goed om hier rekening mee te houden, bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je kind op een negatieve manier aandacht vraagt. Hoewel duidelijke regels en afspraken belangrijk zijn in de opvoeding, is het nu ook belangrijk dat je niet al te streng voor jezelf bent. Een goede sfeer in huis is ook belangrijk. 
Soms komen plannen niet uit of loopt een dag anders dan gepland. Dat is niet erg. Zonder corona liep het ook wel eens anders dan je van plan was. Geef elkaar de ruimte waar nodig en maak samen ook plezier. 
 

Thuis leren nu de school dicht is

Als ouder heb je nu ook meer dan anders de taak om je kinderen te helpen bij het schoolwerk. Dit vraagt veel van jou als ouder en ook van jouw kind(eren). Gun jezelf genoeg tijd en kijken wat je echt moet én wat je wilt doen. En onthoud, in de 1e plaats ben jij ouder van jouw kinderen. Het is belangrijk dat je jouw kinderen helpt bij hun schoolwerk, maar nog belangrijker is dat jij er als ouder voor ze bent. Luister naar ze, knuffel ze en steun ze. En lukt schoolwerk een dag wat minder? Dan pakken jullie het de dag erna weer op.

Hulp nodig bij huiswerkbegeleiding

Vind je het lastig om de kinderen bij hun schoolwerk te helpen en kun je wel wat hulp gebruiken?
Stichting Piëzo biedt gratis hulp. Vrijwilligers houden telefonisch contact met gezinnen en beantwoorden via de telefoon, WhatsApp of videobellen vragen over het huiswerk. Vragen of hulp nodig? 
Neem dan contact op met Wendy, via: 06-800 555 83 of wendy@stichtingpiezo.nl.

Praktische hulp nodig? Zoetermeer voor elkaar biedt hulp.

Als je praktische hulp nodig hebt, bijvoorbeeld met boodschappen doen, medicijnen ophalen bij de apotheek of rondom de kinderen, dan zijn er vrijwilligers die je graag helpen.
Als je hulp nodig hebt óf wilt aanbieden, kijk dan eens op www.zoetermeervoorelkaar.nl

Vraag over de opvoeding?

Heb je een vraag over hoe je de kinderen in deze periode kan helpen? Weet je het soms als ouder even niet meer? Neem dan contact op met het Opvoedadviespunt via: opvoedadviespunt.zoetermeer@kwadraad.nl. Annet, Janine en Yvonne zijn er om met jullie mee te denken en om jullie advies te geven waar nodig. Dit is gratis. 

Spanning thuis? Zorg dat het veilig blijft. 

Gaat het niet goed in je relatie door de veranderde thuissituatie en heb jij als ouder en je kind(eren) daar spanningen door? De kans bestaat dat de spanningen nog erger worden doordat je veel meer bij elkaar in een kleine ruimte bent, waardoor je sneller geïrriteerd bent. Als dat het geval is bij jullie thuis: maak afspraken met elkaar om te voorkomen dat spanningen te hoog oplopen en tot geweld leiden.

Heb je hier vragen over of hulp bij nodig? Bel (anoniem) met Veilig Thuis 070-3469717 of Meerpunt

Moeilijkheden in de relatie met je ex-partner rondom de verzorging van de kinderen? 

In coronatijd kun je vragen hebben over de afspraken die je met je ex hebt over wanneer de kinderen bij wie zijn. Wanneer kan het doorgaan? Wanneer niet? En wat kunnen we wel doen als het contact met elkaar niet mogelijk is? Ervaren jullie als ex-partners samen moeilijkheden en dreigt dit erger te worden? Neem dan contact op het Scheidingspunt, dat onderdeel is van het Meerpunt. Samen kijken we naar wat jou als ouder en jullie kind(eren) kan helpen om de situatie te verbeteren en veilig te houden.

Op de website van het NJI vind je ook informatie over de Omgangsregeling van gescheiden ouders in coronatijd. 
 

Jongeren in coronatijd

Ook jongeren hebben het moeilijk door de coronacrisis. Vooral het moeten thuiszitten en het verbod op sociale contacten buitenshuis is moeilijk. Het botst met de natuurlijke groei van jongeren. 
In het nieuws is de afgelopen tijd ook veel te lezen dat er steeds meer jongeren zijn die zich eenzaam voelen en welke invloed dit heeft op hun geestelijke gezondheid. Maak jij je zorgen over je tiener? Neem dan contact op met het Meerpunt. We denken graat met je mee. 

Tips hoe je je tiener kan helpen in coronatijd lees je op de website van het NJI. 

Hoe overleef ik ...corona? Ondersteuning voor jongeren.

Heeft jouw kind behoefte aan ondersteuning? Het Jongeren Informatie Punt (JIP) en Buurtwerk bieden jongeren een luisterend oor, informatie, advies en hulp op verschillende leefgebieden. 

Beeldschermgebruik: hoe ga je hiermee om in coronatijd? 

Nu iedereen wordt gevraagd zo veel mogelijk thuis te blijven en kinderen digitaal les krijgen of huiswerk moeten doen, gebruiken de kinderen de televisie, telefoon, tablet of computer mogelijk veel vaker. Dat is niet meer dan logisch. Het biedt ook fijne afleiding en het is niet gek dat jouw gezin de komende weken wat makkelijker zal omgaan met de ‘schermregels'. Heb je tips nodig hoe je in deze tijd kan omgaan met teveel beeldschermgebruik of heb je zorgen dat je kind verslaafd raakt?

Neem dan gratis contact op met Audrey Wijks van Indigo, via: 06-23 78 06 31 of a.wijks@indigohaaglanden.nl.

NJI biedt veel nuttige informatie over het coronavirus aan ouders en kinderen in verschillende leeftijden. 

Op de website van het NJI staat ontzettend veel informatie over het coronavirus voor ouders en kinderen. 

Op de pagina voor ouders vind je bijvoorbeeld informatie over:

  • structuur en dagschema's
  • tips in het omgaan met thuisblijven
  • praten met kinderen over Corona
  • en veel meer.

Informatie over het coronavirus speciaal voor kinderen

Het NJI geeft ook uitleg met tekst en filmpjes over coronavirus het coronavirus op een manier dat kinderen het kunnen begrijpen: